Husets utsmykking

Utsmykkingen av Oppdal kulturhus skal oppleves som en del av arkitikturen. Den skal settes inn i en arkitektonisk sammenheng. I form og uttryk skal den kunstnerisk utsmykkingen berike det offentlige rom og miljø i møte mellom kunst og arkitektur.

Utsmykkingsutvalget valgte etter en grundig prosess følgende kunstnere til å utsmykke kulturhuset: Edith Lundebrekke, Hanne-May Scheen og Barbro Hernes. I valg av kunstnere har utvalget lagt vekt på faglig tyngde og relevant erfaring kombinert med et tidsmessig og spennende uttrykk. Videre er det vektlagt at kunstnerne har vist interesse og engasjement, og deres mulighet til å påta seg oppdraget innenfor de tidsrammer vi har i byggeprosjektet.

Etter åpningen i 2007 har huset også fått større kunstverk av Kjell Erik Killi Olsen og Sivert Donali som en del av den kunstneriske utsmykkingen.

Edith Lundebrekke, Trondheim, er bildekunstner og kunsthåndverker, og har lang erfaring med utsmykking av offentlige rom. Bl.a. Høgskolen i Nord-Trøndelag, Den Norske Ambassaden i Berlin og St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hun har spesialisert seg på et abstrakt formspråk basert på repetisjon og mønsterdannelse. Hun er i første omgang invitert til til å utsmykke en vegg i kulturhusets badeanlegg.

Hanne-May Scheen, Oslo, er bildekunstner og kunsthåndverker, og har lang erfaring med utsmykking av offentlige rom. Bla. Kloster Cruise Line, Color Line, Hurtigruta Polarlys, Kysthospitalet i Stavern og SAS Gardermoen.

Hun står bak utsmykkingen av vinduer mellom vestibyle og badeanlegg. Her har utvalget bedt om en utsmykking som er "lekende", og som apellerer til barnet. Utsmykkingen skal være transparent, og vil synes både fra foaje og badeanlegg.

Barbro Hernes, Åsgårdstrand, er keramiker, bildekunstner og kunsthåndverker, og har lang erfaring med utsmykking av flere eldresenter og skoler samt Preus Fotomuseum i Horten.

Hun er invitert til å levere noe skulpturelt i foaje. Den store betongflata på veggen mot storsalen er nå dekorert med keramisk kunst.

Kjell Erik Killi Olsen, født i Trondheim, Utdannet bl.a. ved Kunstskolen i Trondheim og Statens Kunstakademi. Kunst av Killi Olsen er innkjøpt av en rekke offentlige institusjoner som f.eks. Nasjonalgalleriet;Oslo, Riksgalleriet; Trøndelag kunstgalleri, Norsk kulturråd og Gøteborg kunstmusem. Er en internasjonalt anerkjent kunstner med en rekke separatutstillinger både i inn og utland. Inngangspartiet i kulturhuset er utsmykket med bronseskulpturen "Reven med den lille foten" som ble montert høsten 2007.

Sivert Donali, Billedkunstner og skulptør født i Oppdal. Utdannet ved kunstskolen i Trondheim, Statens kunstakademi og kunstakademiet i København. Donali har blant annet stått for Kong Sverre-monumentet ved Ilaparken i Trondheim (1983), Bergmannsmonumentet på Røros (1965), Alf Prøysen-statuen på Rudshøgda (1984), strikkemonumentet «Morsarven» i Selbu og deltatt i restaureringen av Nidarosdomen (1957 —63). Donali deltok på Høstutstillingen første gang i 1953, og har siden blitt utstilt på blant annet Galleri Hornemann, Østlandsutstillingen, Trondheim Kunstforening, Larvik Kunstforening og i Split i det tidligere Jugoslavia. Verker av Donali har blitt kjøpt inn blant annet av Nasjonalgalleriet og Trondheim Kunstforening. I Oppdal kulturhus ble kunstverket omtalt som "Sjøstjerna" montert i 2010. Bronseskulpturen hang i det gamle bassenget og ble ved rivingen i 2005 tatt ned og lagret. Fem år etter pryder det nå badeanlegget.