Historikk: "Fra Lenes Ballettskole og Lenes Dansesenter til Oppdal Kulturskole"

Fra høsten 2015 kunne Oppdal Kulturskole også tilby forskjellige dansefag. Men det startet allerede i august 1991, med Lene Skalleberg og Lenes Ballettskole!

I august 1991 startet ”Lenes Ballettskole” på Oppdal av Lene Skalleberg, som kunne se tilbake på en karriere gjennom 17 år som danser i Operaballetten,nå kjent som Nasjonalballetten ved Den Norske Opera og Ballett.Det startet med 3 grupper med til sammen 35 elever. Undervisningen var med Lene Skalleberg i klassisk ballett og barnedans. Vi fikk treningslokaler i Elkjøpbygget, hvor vi fremdels er. I tillegg bruker vi nå sal nr 2 i samme bygning. Vi har i perioder også brukt enda en dansesal nr 3 på Oppdal Videregående skole.

lene-skalleberg-dans

I starten av 1992 deltok ballettskolen i Ungdommens kulturmønstring med to innslag og gikk videre til fylkesfinalen. Det har vært årlig deltakelse i UKM, og innslagene har vært så heldige å komme til fylkesfinalen og i 1999 til landsfinalen. 6. juni 1992 var den aller første forestillingen i Oppdal kino. Da deltok også 4 solister fra Nasjonalballetten. Det har opp gjennom årene vært mange flotte gjesteopptredener derfra. Dansesenteret har hatt årlige vårforestillinger som avslutning på vårsemesteret, og i tillegg forestilling første søndag i advent siden 1998.Etter 2008 er det kun en forestilling i året. Det har blitt en tradisjon med danseforestillinger på Oppdal. De første årene var det i kinoen,videre i samfunnssalen og i idrettshallen.

Dansesenteret feiret 10 år med en festforestilling i Oppdal Idrettshall m alle elevene .Nasjonalballetten kom på den første offisielle turne til Oppdal og viste to hele balletter: Holberg suiten og Stamping Goround. Dansesenteret ventet med å feire sitt 15 års jubileum til Oppdal Kulturhus sto ferdig, og 6. mai 2007 ble det en stor festforestilling som viste høydepunkter gjennom alle år, og i tillegg var 4 solister fra Nasjonalballetten med. Vi hadde også glede av å se 9 tidligere elever som alle har gått videre m dans som yrke.

Dansesenteret har arrangert to utekonserter på toppen av fjellet Hovdin, ca 1200 moh. Et samarbeid med det lokale korps og kor og bandmiljø gjorde at disse konsertene ble en stor suksess. Solister fra Nasjonalballetten, danseelever og musikk i skjønn forening. Det har også ved flere anledninger vært samarbeid med Oppdal Spell og dansarlag, Oppdal Juniorkorps, Musikkforeningen og Kulturskolen i Oppdal.

Dansesenterets grunnlegger,Lene Skalleberg fikk Oppdal kommunes Kulturpris i 2000 noe som var en stor inspirasjon og annerkjennelse for dansen i Oppdal.

svinger-oppdal-dansen

I 2001 ble navnet forandret til ”Lenes Dansesenter”. Dette var for at det var kommet flere tilbud,,som moderne teknikk, jazz/streetdans og barnedans i tillegg til klassisk ballett. Det har vært egne guttegrupper i streetdans i mange år, og det er mange gutter som har gjort en strålende innsats. I januar 2007 fikk dansesenteret nok et tilbud, nemlig breakdans. Utviklingen med antall elever og pedagoger har vært økende hele tiden, 260 elever og 7 lærere var involvert i den tradisjonelle forestillingen Dansesenteret hadde første søndag i advent 2007.

Dansesenteret avvikklet en flott 20 års jubileumsforestilling 1 mai 2011 i Oppdal kulturhus: "Dans, glede og bursdagsfest". Alle elevene deltok i to fullsatte forestillinger og vi hadde et strålende solistbesøk fra Nasjonalballetten med Clair Constant og Dirk Weyershausen.

I jubileumsåret 2011 startet vi nytt tilbud ,med "afroisch" for voksne og elite elever startet gruppen "Fresco dance crew" som består av elever fra flere forskjellige danserettninger. Denne gruppen representerer Sør Trøndelag fylke på landsfinalen i UKM i juni 2011. Dansesenteret har hatt elever som har kommet inn på flere høyskoler med dans i inn-og utland og på KHIO i Oslo har vi hatt elever på moderne og klassisk ballett linjene. Vi er stolte av at to av våre elever har fått drømmestipendet og to har fått Tæl prisen. Dansesenteret fortsetter med stort pågangsmot og med elever som gjør fine fremskrtt og som fortsetter i inn og utland med dansekarrierer, som dansere og pedagoger.

Fra 1 august 2015 overtar Oppdal Kulturskole Lenes dansesenter, og all daneundervisning i Oppdal vil nå være gjennom Kulturskolen .