3

Markering av Snøraset i Gråura for 150 år siden Historiekveld på Oppdalsmuseet

150 år er gått siden det verste snøskredet i norsk historie ødela Klevgardan og tok 32 menneskeliv. Søndag 27.mai vil John Kletthammer fortelle om tragedien og vise bilder av spor etter den i dagens landskap.
Oppdal Spellemannslag spiller slåtter etter Gunnar Bjerkås.

Inngang inkl. kaffeservering kr. 150,-
Arr: Oppdalsmuseet i samarbeid med Oppdal Historielag.

32 omkom i snøskredulykke i Gråura i 1868

Norges hittil største snøskredtragedie skjedde i Gråura mellom Sunndal og Oppdal natt til 12. februar for 150 år siden.

På 1860-tallet var det uvanlig mange folk som bodde på de skredutsatte gårdene langs Gråura. Årsaken var byggingen av den nye hovedveiforbindelsen mellom Sunndal og Oppdal.

Vinteren 1868 var svært snørik, og snøen kom relativt tidlig, før barfrosten fikk satt telen skikkelig i jorda. De fastboende i området visste av bitter erfaring at lite tele og mye snø ga økt rasfare. Noen få kilometer vest for Gråura, i Sunndalen, ble fem gårder tatt av snøras den 10. februar og fem personer omkom.

Tirsdag 11. februar var en ny uværsdag med mye snø, ti minusgrader og kraftig vind med storm i kastene. De fastboende var med god grunn bekymret. Området var rasutsatt og da temperaturen steg litt utover dagen ble rasfaren bokstavelig talt overhengende.

Folkene som bodde der var fanget. Det store snøfallet og uværet gjorde det nesten umulig å evakuere. Det var få andre gårder i nærheten og de var like rasutsatte. Man hadde ikke annet valg enn å søke ly i husene på stedet, og det var nok mange som ba til høyere makter flere ganger denne kvelden. 

Like over midnatt satte snømassene seg i bevegelse. Raset startet i om lag 1200 meters høyde og det ble raskt enorme masser som kom fykende nedover i stor fart. Raset var rundt 1000 meter bredt og det feide med seg alt det møtte på sin ferd ned mot dalbunnen. Dybden på raset i dalbunnen ble senere målt til om lag 60 meter.

Et stykke ovenfor Stekergården (Stekra) delte raset seg slik at Stekeren, på mirakuløst vis unnslapp snømassene. En av Klethammergårdene, Klevgarden, samt Emangsgården og husmannsplassen Emangsmorka ble tatt av raset og bygningene ble knust.

Hadde Stekergården også blitt rammet hadde dødstallet blitt betydelig høyere. Dette var hovedbasen for veiarbeidet og det var her de fleste av veiarbeiderne bodde. Stekergården står fortsatt, den ligger like ved riksveien, lett synlig på venstre side av veien når man kjører opp Gråura.

8 personer ble rammet av skredet og 32 av dem omkom. Blant de omkomne var det 11 fastboende. De 21 andre var veiarbeidere og familiemedlemmer av disse.

Kilde: Oppdalingen, 20. januar 2018.

_
_
_